Zatezanje lica - Face lifting

Jednu od najpopularnijih estetskih operacija zatezanje lica - face lifting ne zovu bez razloga “kraljica plastične hirurgije”. Najveći broj pacijenata srednje i starije životne dobi želo bi da se podvrgne operaciji zatezanja lica ali su najčešće su u dilemi pre svega vezanoj za neuspešne operacije fejsliftinga, koje prate izobličenost, prezategnutost ili promenu izgleda lica pri čemu se gubi sopstveni indentitet.  

U potpunosti je razumljiv i opravdan strah pacijenata za sve navedene dileme i zbog toga je  izbor iskusnog hirurga krucijalan prilikom donošenja odluke da se podvrgnete operaciji zatezanja lica. U svakom slučaju, trebate birati hirurga koji prepoznaje asimetrije lica, znakove starenja i nivoe opuštenosti lica, koji će na osnovu svog iskustva i dosadašnjih rezultata, koje će vam predstaviti kroz fotografije “pre i posle”, odabrati odgovarajuću tehniku face liftinga i omogućiti vam potpunu sigurnost tokom i zadovoljstvo nakon operacije.  

Takođe, značajno je da pacijent i hirurg usvoje zajednički cilj da se operacijom koje bi mišiće vratile na svoje mesto, uklonili višak opuštene kože i zategli je, zadrži prirodnost i identitet pacijenta.

Šta je face lifting?

Prvi znaci starenja počinju sa sa gubitkom strukture kože koja se tanji i postaje naborana usled pojačane mišićne aktivnosti. Nakon toga dolazi do opuštanja najpre gornjih, a zatim donjih kapaka, opuštanja mišića srednje trećine lica i produbljivanja nazolabijalnih i marionetskih bora. Gornja usna se istanjuje i opušta, dolazi do gubitka kako potkožne masti tako i dubokih masnih jastučića lica.  Koštane strukture lica se menjaju istanjuju, a lice postaje duže i uže.  

Kompletan fejslifting podrazumeva podizanje i zatezanje čeonog, slepočnog i srednjeg dela lica, kao i vrata. Na ovaj način možete se podmladiti i više od deset godina. Podižu se i zatežu mišići u vektorima spuštanja, kao i koža lica i vrata. Ožiljak je sakriven ispred i iza uha i u kosmatom delu glave.  

Shodno promenama koje se dešavaju na licu, za kompletno restauriranje lica neophodno je da se operacija face lifting kombinuje sa intrvencijama koje podmlađuju i poboljšavaju kvalitet kože kao što su dermoabrazija, hemiski pilinizi, laseri, mezzo tretmani ili plazma obogaćena trombocitima (PRP). Gubitak masnih jastučića i potkožne masne strukture kože se može nadomestiti popunjavanjem spostvenim masnim tkivom ili popunjavanje raznim hijaluronskim filerima. Pojedini delovi koštanih struktura lica poput jagodica ili brade može nadokaditi  takođe silikonskim implantima.   

Fejslifting ili zatezanje lica predstavlja izuzetno efektnu operaciju koja donosi odlične rezultate!

Operativna procedura zatezanja lica

Polovine lica su različite zato što su koštane strukture ličnih kosti različite, a samim tim i mišićna masa. Bitan je kvalitet i stepen opuštanja kože, kao i distribucija masnih ćelija na licu. To su osnovni kriterijumi kada odlučujemo koje ćemo tehnike primenjivati da povratimo lepotu lica i vrata.

Postoje različite tehnike liftinga koje se koriste širom sveta, njihova suština je da se mišići i koža zategne i da se dođe do efekta podmlađivanja. Polemiše se oko same dužine trajanja operacije i da li se nekim kraćim tehnikama kao što su ( “Short Cut”, “S” lifting, MACS lift, ) može postići podjednako dobar  rezultat kao sa opsežnijim i dužim tehnikma. Suština je ista koža se otvara u temporalnom kosmatom region ili po prednjoj liniji kose u srednjem delu lica ispred uha ili unutar, a zatim za vrat iza uha i ulazi u kosmati deo poglavine.  

Takođe se zatezanje vrata može obaviti kroz submentalnu brazdu kada se ušiva platizma ( široki tanki mišić vrata), delimično uklanja submadibularna žlezda, uklanja višak površinske i/ili duboke masti vrata. Mišići i koža lica i vrata se pomeraju se u  vektorima njihovog prostiranja in a taj način se   obezbeđuje prirodnost lica nakon operacije.  

Face lifting u šest vektora

Kada razmišljamo o idealnoj tehnici koja bi nas u potpunosti zadovoljila, to je upravo ona koja vraća sve mišiće lica u njihov prvobitni položaj. Distribucija mišića lica je u nekoliko vektora, mišići se prostiru vertikalno, koso i horizontalno i u tim smerovima se moraju i zatezati. Da bi se obezbedilo i prirodno starenje bez stigmata face-liftinga kao što je efekat ljuljaške, koža mora da prati vektor zatezanja mišića.  

Prednost  face lifting-a u šest vektora je sem povraćaja prirodnosti i dugotrajnost njegovog efekta. Dugotrajnosti efekata nakon operacije fejsliftinga u šest pravaca traje duže od petnaest godina. Kratke tehnike face lifting-a uglavnom traju 5-6 godina i nakon toga neophodno je ponoviti operaciju.  

Face lifting i lipofiling lica  

Kod pacijenata u četdesetim i pedesetim godinama, dešavaju se promene meko-tkivnih gubitka  kao što su masni jastučića u licu koji daju usahliji izraz lica, mišići se tanje i opuštaju tako da pojedine tehnike anti ageing-a  i nisu tako delotvorne. U ovom životnom periodu sopstveno masno tkivo se koristi za preoblikovanje lica, vraćanje punoće i jedrine u pojedine regione. Produkti koji se izdvajaju iz sopstvene masti u kojima se nalaze pobuđene matične ćelije potpomažu da koža dobije mlađi izgled, donji kapci se zategnu i posvetle i čitava površina kože započne regenarativni proces.  

Da bi se licu dodatno dao efekat jedrine, šest meseci pre ili nakon liftinga, lice se popunjava sopstvenim masnim ćelijama. Sitne bore i loš kvalitet kože popravljaju se dermoabrazijom, laserom ili hemijskim pilingom. Ove tehnike mogu se uraditi u toku operacije face-liftinga. Takođe, ukoliko u licu i vratu postoji višak masnih ćelija, pre započinjanja operacije višak masti se ukloni liposukcijom.

Da se vratimo na početak i na asimetrije koje imamo. One ostaju kao stigmati koštanih nejednakosti polovina lica. Face lifting umanjuje asimetrije lica, a popunjavanje lica sopstvenom mašću nadomešćuje defekte.

Koliko traje i kojoj vrsti anestezije se radi operacije zatezanja lica

Zatezanje lica se radi u analgosedaciji sa lokalnom infiltrativnom anestezijom. U bolnici boravite jedan dan.  Zavoji se uklanjaju peti dan i pere se kosa. Konci, ukoliko su spoljašnji uklanjaju se sedmog i 14-og dana. Nakon operacije nemate osećaj bola. Utrnulost uha traje do 3 meseca. Zatezanje lica se moze uraditi ultrazvukom, efekat je dobar i jednak je klasičnom kožnom liftingu.

Oporavak nakon operacije zatezanja lica

Operacija zatezanja lica ne iziskuje dug oporavak.  Postoperativni bol je minimalan. Oporavak nakon operacije fejs liftinga traje 7 do 15 dana. Kosu perete nakon petog dana, a otoci prolaze do mesečne kontrole. Spavanje se preporučuje na poluuzdignutom uzglavlju. Specjalni steznik nosite dve nedelje.  

Moguće komplikacije poput, hematoma, seroma, privremenog gubitka senzibiliteta ili motorike su prolazne i ne ostavljaju posledice.  

Lepota liftinga je u tome da je vremenom nakon operacije, vaše lice sve lepše, zategnutije i mlađe.   

Zatezanje lica je operacija koja pacijentu pričinjava najveće zadovoljstvo, jer vas brzo i jednostavno vraća u mlađe dane.  

Koliko koštaju operacije zatezanja lica – face lifting-a

Cene operacije zavisi od tehnike koja se radi kao i od opsežnosti liftinga. Na konsultaciji sa hirurgom moći ćete da se detaljnije upoznate sa onom procedurom zatezanja lica koja će vam pružiti najbolje rezultate i dobiti preciznu cenu takve usluge.

Pogledajte video gde je detaljno objašnjena metoda liftinga.

Zatezanje lica 1
Zatezanje lica 2
Zatezanje lica 3
Zatezanje lica 4
Zatezanje lica 5
Zatezanje lica 6
Zatezanje lica 7
Zatezanje lica 8
Zatezanje lica 9

KONTAKTIRAJTE NAS KLIKOM NA DUGME

google-voice

Mobilni

whatsapp

WhatsApp

viber

Viber

email

E-mail