POVECANJE GRUDI - MAGIČNE SILIKONSKE GRUDI

Prva estetska hirurška intervencija koju vam poklanjaju "Lepota i Zdravlje" i "Diona" je povećanje grudi. Na sva pitanja koja se vrzmaju po glavama žena koje žele da povećaju grudi, dr Violeta Skorobać Ašanin je dala odgovore.

dr Violeta Skorobac AsaninŠta su, zapravo, silikoni?

Implantati, proteze, umeci - to su različiti nazivi za istu silikonsku "igračku", koja ima različite oblike i dimenzije. Implantat ima trostruku silikonsku membranu, a unutar nje je kohezivni ili visokokohezivni gel. Zahvaljujući svemu tome, mogućnost "curenja" silikona je isključena.

Da li organizam može da odbaci silikonske implantate?

Ne, ukoliko imaju FDA sertifikat. Takvi implantati su potpuno apirogeni i imunološki ne reaguju.

Koliko dugo se oseća bol posle operacije povećanja grudi?

Nije prisutan bol, već osećaj pritiska na grudni koš, koji traje 72.sata. Žene, koje su rađale, opisuju ga kao osećaj vrlo sličan onome kad nadolazi mleko.

Koliko dana prođe da bi žena, koja je "dobila nove grudi", mogla da se normalno tušira, izlazi iz kuće, ide na posao?

Posle operacije povećanja grudi javlja se otok koji traje do mesec dana. Ukoliko otok nije velik, već posle tri dana možete da tuširate i grudi, a ako je velik, morate da sačekate sedam dana. Vraćanje svakodnevnim aktivnostima moguće je tri sata nakon intervencije. Možete normalno da pomerate ruke (češljate se, oblačite,...), ali -sledećih mesec dana- ne smete da podižete ništa teško. U tom periodu je zabranjeno i sunčanje. Što se sunčanja tiče, ne treba žuriti, već sačekati da prođe tri meseca od trenutka kada je povećanje grudi izvršeno..

Koliko traje sama operacija?

Jedan sat, a žena je istog dana u svome domu.

Koji oblici implantata postoje?

Okrugli (visoki, srednji i niski profil) i biodimenzionalni (prirodne, "pubertetske" grudi).

Kako se implantati kod povećanja grudi ubacuju u telo?

Pristup može biti kroz pazuh, kroz areolu bradavica ili kroz inframamarnu brazdu (ispod dojke). Mogu se staviti između žlezde i mišića ili ispod mišića, s tim što se ni u jednom slučaju ne oštećuje mlečna žlezda. to znači da žena može da doji, naravno ukoliko izabere biodimenzionalne proteze sa visokokohezivnim gelom sa III stepeno gustinom.

Kod mnogih žena se, "iz aviona" vidi da imaju silikone. Mora li da se vidi ona tipična polulopta?

Izbor proteze zavisi od hirurga, želje pacijenata i vrste proizvođača implantata. Ukoliko izaberete prirodno oblikovane implantate tj. biodimenzionalne, uopšte neće delovati upadljivo. Samo "Mentor" poseduje "Contur profile", sa kohezivnim gelom, trećeg stepena tvrdoće gela. Okrugle proteze ne mogu da imitiraju prirodnu dojku, jer ona po građi nije okrugla. Zbog toga je uočljiva i neprirodna, posebno ako je proteza visoko profilisana, sa naglašenim gornjim polom.

Da li silikoni, vremenom, mogu da se pomere?

Proteze ne mogu da se pomere, ali je moguće da tako izgledaju, ukoliko je došlo do istezanja i degeneracije kože, ako vaša telesna težina često varira, ako imate veće grudi, a ne nosite grudnjake... Ne sme se izgubiti iz vida da ono, što je hirurg uradio, mora da se mazi, pazi i neguje.

Koliko godina traju silikoni?

"Mentor" daje doživotnu garanciju za biodimenzionalne implantate. Kod nas su registrovani na saveznom nivou, u Ministarstvu za rad i socijalna politiku. Za kvalitet operacije povećanje grudi garantuje hirurg, a za dugogodišnji dobar izgled vi - svojom negom.

Povećanje grudi šta je granicaPostoji li fizička granica povećanja grudi, odnosno koliko "brojeva" možemo da ih uvećamo?

Postoje ekstremne granice uvećanja grudi, ali nemojte to da radite! Maksimalna veličina je "jaka" trojka ili "slaba" četvorka - kako se već popularno zovu.

Da li, posle ugradnje silikona žena može da prestane da nosi grudnjak?

Naprotiv, grudnjaci postaju obavezni deo garderobe, jer je sila zemljine teže neumoljiva. Ukoliko žena ne nosi grudnjak, grudi će se opustiti.

Koje rizike nosi povećanje grudi i ugradnja silikona?

Rizici ne postoje, ali postoje moguće komplikacije: hematom, serom, delimična ili potpuno neosteljiva bradavica (ukoliko hirurg preseče sva tri nerva, što je malo verovatno), kapsularna kontraktura (ako  urađujete glatke, a ne tekstirirane proteze ili proteze sumnjivog proizvođača).

Koje su idelane godine za ugradnju silikona?

Najbolje je to uraditi nakon svih planiranih porođaja i to šest meseci posle prestanka dojenja. Nećete pogreštiti ni ako ih ranije ugradite, ali ne pre osamnaeste godine, jer se tada, završava rast mlečne žlezde.

Kako se silikoni ponašaju tokom trudnoćeKako se silikoni ponašaju tokom trudnoće?

Tokom trudnoće moraju da se nose čvrsti grudnjaci, koji grudima neće dozvoljavati da vise. Ista je procedura i u periodu dojenja, s tim što je dojenje dozvoljeno samo ako su prilikom povećanja grudi ugrađeni implatati sa trećim stepenom kohezivnosti gela. Takav gel se ne ispušta iz proteze, a sadrži ga "Mentorova" biodimenzionalna proteza. Zbog toga treba da budete informisani o svim detaljima i da dobijete otpusnu listu, sa vašom karticom ugrađene proteze (ona sadrži serijski broj i podatke o vrsti proteze i gela).

Da li silikoni posle povećanja grudi zahtevaju "specijalan tretman"?

Obično ženama kažem: "Prihvatite ih kao svoje, jer niko ne voli da se oseća kao 'uljez', pogotovo ne implantati. Nemojte ih se plašiti - kada se povećanje grudi izvrši, njima ne mogu ništa ni velike visine (možete da letite avionom, planinarite...), ni velike dubine (možete da ronite), ni strastveni mučki dodir.